Din order

 

Flaggstänger

Våra flaggstänger är svensktillverkade och designade för att hålla i generationer. Varje detalj i en flaggstång från Formenta är därför noga genomtänkt. Alla fästelement är varmförzinkade för bästa hållbarhet och flagglinorna är speciellt utvecklade för att tåla extrema väderförhållanden.

Flaggstång ISS | Flaggstänger | Formenta

Flaggstång ISS

Flaggstänger

Flaggstång Fasad | Flaggstänger | Formenta

Flaggstång Fasad

Flaggstänger

Vanliga frågor om Flaggstänger

Hur lång flaggstång ska man ha?

När du väljer längd på din flaggstång bör du överväga flera faktorer såsom omgivningens karaktär, byggnaders höjd i närheten, och flaggstångens synlighet. En väl proportionerad flaggstång i förhållande till omgivningen bidrar till en estetiskt tilltalande vy. Vår allmäna rekommendation är att flaggstången ska vara högre än de omgivande byggnaderna för att optimera flaggans synlighet och skapa en känsla av stolthet och respekt. Att välja rätt längd är avgörande för både estetiska och funktionella syften, där flaggstången inte bara ska vara ett blickfång utan även uppfylla sin huvudsakliga funktion – att visa flaggan på ett respektfullt sätt. En tumregel som dock är bra att följa är att flaggstången ska vara 3 till 4 meter högre än huset den står bredvid i privat miljö.

Hur hög är en vanlig svensk flaggstång?

I Sverige varierar höjden på en flaggstång beroende på dess användningsområde och platsens specifika karaktär. För privata hem och mindre offentliga platser är en flaggstång som mäter mellan 9 till 12 meter i höjd vanligast. Denna höjd gör det möjligt för flaggan att synas tydligt över hinder som träd och byggnader, samtidigt som den bevarar estetiken i omgivningen. Att välja rätt höjd är viktigt för att uppnå en balans mellan synlighet och estetik, och vi rekommenderar att du tar hänsyn till omgivningen och den visuella effekten du önskar uppnå.

Hur sätter man fast en flaggstång?

Att montera en flaggstång är enkelt. Först gräver man ett hål i rätt diemeter och med rätt djup enligt våra anvisningar beroende på flaggstångens längd. Sedan gjuter man fast den medföljande markdelen som alltid ingår i köpet av din flaggstång med betong. När betongen härdat normalt efter 3 till 4 dygn beroende på utomhustemperaturen så kan man resa flaggstången på den gjutna markdelen.Det är viktigt att du följer instruktionerna i monteringsanvisningen noggrant för att säkerställa att flaggstången är korrekt installerad och står rak.

Var ska man placera flaggstången på tomten?

Vid placering av en flaggstång på tomten bör du noggrant överväga synlighet, estetik och säkerhet. En välplacerad flaggstång bör vara synlig från huvuddelen av tomten och om möjligt även från vägen, vilket bidrar till ett tilltalande visuellt intryck. Det är också viktigt att flaggstången placeras med tillräckligt avstånd från byggnader, träd och andra hinder för att säkerställa att flaggan kan vaja fritt utan att skadas. En plats i närheten av en uppfart eller i mitten av en öppen yta kan ofta vara idealisk. Att beakta dessa faktorer hjälper till att maximera både funktion och estetiskt värde för flaggstången och dess omgivning.

Hur vet man hur hög flaggstång man har?

Att bestämma höjden på en flaggstång kan göras på flera sätt. Direkt mätning med ett måttband när man fällt flaggstången är det mest exakta sättet. En alternativ metod är att mäta flaggstångens skugga på en solig dag och använda enkla matematiska beräkningar baserat på skuggans längd och en känd vinkel (som solens position) för att uppskatta höjden. Denna metod kräver lite mer arbete men kan ge en god uppskattning utan behov av specialverktyg eller risk för skada genom klättring.

Hur mycket vind tål en flaggstång?

Flaggstångens förmåga att tåla vind beror på en rad tekniska specifikationer. Flaggstänger i glasfiber är extremt hållbara och samtidigt flexibla. Höjd spelar också en viktig roll; ju högre flaggstången är, desto större blir vindbelastningen den måste kunna hantera. Därför blir diametern i botten större ju högre flaggstången är. Förankringen är också avgörande, då en stark förankring säkerställer att stången kan stå emot kraftiga vindbyar utan att vika sig eller falla. Rekomendationen är att använda M20 gängstänger i varmgalvaniserat utförande vilket medföljer i leveransen av flaggstången. Vi har mätt upp flaggstängernas vinbtålighet genom tester av respektive längd. Exempelvis tål en 10 m flaggstång 66 meter per sekund i vindstyrka utan flagga. Trots den är extrema styrkan kan extremt kraftiga stormar eller orkaner rasera en flaggstång vilket i de få fall det händer påverkas av vindbyarna.

Hur tung är en flaggstång?

En flaggstångs vikt kan variera beroende på dess material och längd. En glasfiberarmerad flaggstång är i relation till dess längd mycket lätt. Detta förenklar montering, resning och underhåll av flaggstången. Mindre flaggstänger för privat bruk kan väga mellan 20-45 kilo, medan större flaggstänger för offentlig användning kan väga upp till 120 kilo. Flaggstångens totalvikt påverkas också av dess förankringssystem som krävs för att säkert hålla flaggstången på plats.

Hur fäster man flaggan i flaggstången?

För att fästa en flagga i en flaggstång används oftast ett linsystem med clips/snabbspännsystem. Med linor och clips, träs en lina genom flaggstångskulan. I varje ände av linan knyts en clips. Flaggan hakas fast i dessa clips längs ena sidan, varefter den hissas upp. Clips- eller snabbspännsystemet innebär att flaggan har förmonterade clips som enkelt kan fästas till flagglinans clips. Dessa metoder tillåter enkel hissning och säkring av flaggan, samt snabba byten och justeringar. Regelbunden kontroll av clipsen rekommenderas för att förebygga skador på flaggan.

Får man hissa flaggan när man vill?

Ja, i många fall får du hissa din nationsflagga när du vill, men det är viktigt att följa landets flaggetikett och de lagar och regler som finns. Det innebär att visa respekt för flaggan genom att hantera den korrekt, hissa den vid lämpliga tider och se till att den är i gott skick. Officiella flaggdagar erbjuder särskilda tillfällen att visa sin patriotism, men privatpersoner har ofta friheten att uttrycka sin stolthet och patriotism genom att hissa flaggan vid sina hem även utanför dessa dagar, så länge de gör det på ett respektfullt sätt.

Får man flagga med annat lands flagga?

Det är generellt tillåtet att flagga med en annan nations flagga, förutsatt att man visar respekt och följer både internationell och nationell flaggetikett. Viktiga principer inkluderar att inte visa en flagga på ett sätt som är respektlöst mot något land, att följa protokoll för placering och hantering av flaggor när flera nationers flaggor visas tillsammans, och att alltid behandla alla flaggor med den respekt och värdighet de förtjänar. Att följa dessa riktlinjer visar en genuin respekt för andra nationer och deras symboler.

Var ska man placera flaggstången?

Vid placering av en flaggstång är det viktigt att överväga synlighet, säkerhet, tillgänglighet, estetik, lokala bestämmelser, och eventuella grannsämjefrågor. Flaggen bör vara tydligt synlig och placeringen säker från hinder som kraftledningar eller träd. Det är också viktigt att följa eventuella lokala bestämmelser och ha god kommunikation med grannar för att undvika konflikter. Om flaggan ska vara upplyst nattetid, överväg även placeringen i förhållande till tillgången på el. Korrekt placering förhöjer inte bara flaggans synlighet utan bidrar även till fastighetens estetiska värde.

Finns det regler för flaggning?

Ja, det finns specifika regler för flaggning som varierar beroende på land, vilka syftar till att upprätthålla respekt för flaggan som nationell symbol. Dessa regler täcker aspekter såsom när och hur flaggan ska hissas och tas ner, korrekt hantering av sliten flagga, och ordningen när flera flaggor visas tillsammans. Att följa dessa regler är en markering av respekt mot nationen och dess värderingar.

Hur länge får flaggan vara uppe?

Flaggan får traditionellt vara uppe från soluppgång till solnedgång. Det finns dock undantag där flaggan kan vara uppe 24 timmar om dygnet, förutsatt att den är korrekt upplyst under mörkrets timmar. Denna praxis kan variera mellan olika länder och beror på lokala regler och traditioner.

Måste man flagga om man har flaggstång?

Nej, det finns ingen skyldighet att flagga bara för att man har en flaggstång. Att hissa flaggan är ofta en personlig eller institutionell beslut baserat på speciella tillfällen, nationella flaggdagar, eller personliga firanden. Det är upp till ägaren att bestämma när och om flaggan ska hissas, inom ramen för lokala regler och traditioner.

Hur tvättar man en flaggstång?

För att tvätta en flaggstång, använd milt rengöringsmedel blandat med varmt vatten. Applicera lösningen med en mjuk trasa eller svamp och skrubba försiktigt längs flaggstångens längd. Skölj sedan av med rent vatten från en trädgårdsslang och låt stången lufttorka. Undvik starka kemikalier eller slipande verktyg som kan skada ytan.

En svensk flaggstång av hög kvalitet

För att säkerställa kvaliteten på våra flaggstänger samarbetar vi sedan länge med RISE som utför provdragningar. Vi har också ett väl utvecklat kvalitets- och miljöledningssystem och är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001. Våra kunder kan därför känna sig helt trygga i att flaggstången tillverkats under säkra omständigheter och kommer att glädja både framtida barn och barnbarn. Dessutom testar och reparerar vi kontinuerligt våra produkter för att säkerställa deras funktion och hållbarhet över tid.

Tillbehör för er flaggstång

Vårt utbud av flaggstångstillbehör är svårslaget. Förutom de vanligaste reservdelarna erbjuder vi ett flertal smarta alternativ såsom fundament, väggfästen, flaggstångstvätt, flaggstångsbelysning samt olika typer av flaggexponerare som t.ex. Windtracker och Roto-Top. Självklart präglas även flaggstångstillbehören av kvalitet och noggrannhet för att klara av påfrestningar under flera år. Vi erbjuder också ett brett sortiment av flaggstänger anpassade för olika miljöer och behov, inklusive teleskopiska flaggstänger och flaggstänger för balkar, fasader och mer.

Svenska flaggor och vimplar

Alla våra svenska flaggor och vimplar är tillverkade av marinpolyester (160g/m2). Denna textil är vävd av dubbelt, tvåtrådigt, tvinnat garn och är ett beprövat slitstarkt och hållbart tyg. Materialet är tillsammans med sömnadens utformning helt avgörande för flaggans eller vimpelns livslängd. En helt ny flagga bör hissas i lugnt väder för att stabilisera sömmarna. En vimpel som används dagligen bör bytas ut minst en gång om året. En flagga håller längre eftersom den inte används lika ofta. Vi ger också information och råd om svenska traditioner och riktlinjer för flagghissning för att hjälpa våra kunder att hissa och ta ned flaggan på rätt sätt.

Längd på flaggstång

Det finns inga regler för hur lång en flaggstång ska vara, men vi brukar rekommendera att ca en tredjedel eller 3–4 meter av flaggstången ska skjuta över den byggnad flaggstången står i anslutning till. Tänk på eventuella nivåskillnader mellan byggnaden och flaggstångens placering.

Hur monteras en flaggstång?

Alla våra flaggstänger monteras enkelt i det medföljande varmgalvaniserade fästet av gångjärnstyp. Se monteringsanvisningen för en mer utförlig beskrivning om hur man monterar en flaggstång.

Garanti och skötselråd

Formentas garanti på 15 år omfattar alla glasfiberarmerade flaggstänger samt det varmgalvaniserade stångfästet. Reklamerad flaggstång ersätts med ny. För att hålla flaggstången ren och snygg rekommenderar vi att flaggstången fälls och rengörs med varmt vatten och såpa. Flaggstången kan också poleras med båtvax för extra lyster. Läs mer om garanti och skötselråd för våra flaggstänger.

Få löpande information om nya produkter, utveckling och nyheter. Välj minst ett av våra tre produktområden.