Din order

 

Planteringskärl

Våra planteringskärl är designade för att skapa attraktiva gröna miljöer i stadsrummet. Eftersom planteringskärlen är tillverkade i glasfiberarmerad polyester är de starka, underhållsfria och helt färgbeständiga med fin, högblank utsida. Alla planteringskärl kan levereras i valfri kulör.

Planteringskärl ONE | Planteringskärl | Formenta

Planteringskärl ONE

Planteringskärl

Planteringskärl Grow | Planteringskärl | Formenta

Planteringskärl Grow

Planteringskärl

Planteringskärl Edge | Planteringskärl | Formenta

Planteringskärl Edge

Planteringskärl

Planteringskärl Happy | Planteringskärl | Formenta

Planteringskärl Happy

Planteringskärl

Tillbehör

Bevattningstank | Planteringskärl

Bevattningstank

Planteringskärl

Vanliga frågor om Planteringskärl

Vad kan man lägga i botten av en kruka?

För att skapa en bra dränering i botten av en kruka kan du använda material som lecakulor, grus eller småsten. Detta hjälper till att säkerställa att överskottsvatten kan rinna bort och att rötterna får tillräckligt med luft. Ett annat tips är att använda trasiga lerkrukor eller keramikbitar som dräneringsmaterial. Dränering är viktigt för att undvika övervattning och säkerställa plantans hälsa.

Vad kan jag använda istället för lecakulor?

Istället för lecakulor kan du använda material som grus, småsten, eller skärvor från trasiga krukor för att skapa dränering i krukan. Även krossade tegelstenar fungerar bra för detta ändamål. Dessa material hjälper till att skapa ett luftigt lager i botten av krukan som dränerar överskottsvatten och förhindrar att plantans rötter blir stående i vatten, vilket är skadligt för de flesta växter.

Hur fyller man planteringskärl utan jord?

Planteringskärl kan fyllas med material som frigolit, kottar, plastflaskor eller andra lättviktiga fyllmedel innan du tillsätter jord. Detta minskar mängden jord som behövs och gör kärlet lättare att flytta. Samtidigt hjälper fyllnadsmedlen till att skapa dränering och luftcirkulation för plantornas rötter. Lägg ett lager fiberduk mellan fyllmedlet och jorden för att förhindra att jorden blandas med fyllmaterialet.

Hur gör man väldränerad jord?

Väldränerad jord kan skapas genom att blanda vanlig blomjord med sand, perlit eller lecakulor. En bra blandning är cirka 70% jord och 30% dräneringsmaterial som sand eller perlit. Detta gör jorden mer genomsläpplig för vatten och förbättrar syretillförseln till rötterna. För växter som kräver extra god dränering, som kaktusar eller kryddväxter, kan man öka andelen sand eller perlit till upp till 50%.

Kan man plantera utan lecakulor?

Att plantera utan lecakulor är möjligt genom att använda andra dräneringsmaterial som grus, småsten eller keramikskärvor. Det viktigaste är att skapa ett dräneringslager som tillåter överskottsvatten att rinna bort från rötterna. I vissa fall, som vid användning av självvattnande krukor eller krukor med inbyggd dränering, kan man också plantera utan extra dräneringsmaterial.

Vad kan man fylla ut stora krukor med?

För att fylla ut stora krukor kan du använda lättviktsfyllnadsmaterial som frigolitbitar, kottar, plastflaskor eller till och med återvunna korkar. Detta gör krukan lättare att hantera och minskar behovet av jord. Se till att lägga ett lager fiberduk mellan fyllnadsmaterialet och jorden för att förhindra att jorden sjunker ner och fyller ut utrymmet. Tillsätt sedan jord ovanpå för plantering.

Måste man ha en innerkruka?

Nej, en innerkruka är inte alltid nödvändig, men den kan underlätta vid omplantering och skydda ytterkrukan från jord och fukt. Om du inte använder en innerkruka, se till att ha dränering i ytterkrukan för att undvika övervattning.

Måste man ha dräneringshål i krukor?

Det är viktigt att ha dräneringshål i krukor för att undvika att rötterna blir stående i vatten, vilket kan skada växten. Om du använder en kruka utan dräneringshål, kan du skapa ett dräneringslager av grus, småsten eller lecakulor i botten. Alternativt kan du använda självvattnande krukor som är utformade för att ge växterna rätt mängd vatten utan att rötterna riskerar att bli övervattnade.

Hur ofta ska man byta jord?

Hur ofta man bör byta jord beror på vilken typ av växt det är och krukans storlek. För de flesta växter rekommenderas ett jordbyte varje till vartannat år. Detta säkerställer att växten får tillgång till ny näring och att jorden förblir frisk och väl dränerad. För snabbväxande eller näringskrävande växter kan det vara bra att byta jord oftare, medan mer etablerade växter kan klara sig längre utan ett jordbyte.

Fördelar med Formentas planteringskärl

Eftersom våra planteringskärl är tillverkade i glasfiberarmerad polyester är de helt underhållsfria och mycket starka. Kombinationen av den låga vikten och den stapelbara formen underlättar transport och gör därmed planteringskärlen fördelaktiga ur miljösynpunkt. Materialet gör det också möjligt att helt kunna välja färg på planteringskärlet (ca 200 nyanser från RAL-skalan).

För att underlätta förflyttning på plats när kärlet är fyllt med jord och blommor, är alla modeller utrustade med lyftöglor på insidan.

Våra planteringskärl finns i flera olika storlekar och former för olika behov och ändamål. Volymen på våra olika modeller sträcker sig från 100 till 420 liter.

Formgivna planteringskärl

Utöver våra planteringskärl i standardutförande erbjuder vi formgivna kärl för fräscha, moderna intryck i stadsmiljön. Hexagonformade Planteringskärl ONE kan t.ex. användas i flertal för att skapa spännande formationer.

Bevattningstank för tidsbesparande bevattning

Ett populärt tillbehör till våra planteringskärl är bevattningstanken som ger en jämn vattentillförsel och god syresättning av rötterna. Detta ger växterna starkare tillväxt och ökad livslängd. Dessutom görs en tidsbesparing på ca 30 % i jämförelse med manuell bevattning. Vi har olika bevattningstankar beroende på vilket planteringskärl du köper. Läs mer på respektive sida för de olika bevattningstankarna.

Effekter av planteringskärl och gröna miljöer

Ett forskningsteam vid universitetet i Oxford har med hjälp av satellitbilder påvisat att inslag av grönska i omgivningen har en avstressande effekt, oavsett om personer bor i storstadsområden eller i natursköna förorter. Med andra ord kan ett väl planerat bostadsområde eller en väl planerad stadskärna med ett generöst inslag av planteringskärl, fyllda med grönska och färgglada blommor, på lång sikt bidra till ett mer välmående samhälle.

Få löpande information om nya produkter, utveckling och nyheter. Välj minst ett av våra tre produktområden.